رئیس اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر تهران مطرح کرد

مسیر اشتباه دولت در رفع چالش‌های صنعت طلا

کد خبر : 14799
23 بهمن 1402 - 20:11

 
بذرافشان گفت: هیچ جایی از دنیا به این شکل نیست که بدون هماهنگی و اخطار با شخصی، حساب بانکی‌اش را مسدود کنند. مسئولان می‌بایست نسبت به فعالان صنعت طلا، رفتاری عادلانه تر داشته باشند.


اخیرا در ادامه التهاب ایجاد شده در بازار طلا به دلیل قوانین جدید مالیاتی و انتقاد فعالان این صنعت نسبت به عدم همخوانی صنف طلا با سامانه جامع تجارت، شاهد افزایش تنش‌ها در بازار طلا هستیم. مسدودیت حساب‌های بانکی برخی طلافروشان نیز، بر آتش این تنش‌ها افزود، تا جایی که حتی اخباری مبنی بر ایجاد درگیری‌های فیزیکی در بازار طلا منتشر شد. حال این سوال مطرح است که با ادامه روند معیوبی که برای اجرای قوانین مالیاتی در پیش گرفته اند، آینده بازار طلا چطور خواهد بود؟

براساس بررسی جزییات این ماجرا به مصاحبه با نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران پرداختیم:

بذرافشان در خصوص افزایش تنش‌ها در پی مسدودیت حساب‌های بانکی طلافروشان طی مدت اخیر توضیح داد: حدود ۴ ماه است که حساب بانکی تعداد نسبتا چشمگیری از طلافروشان در تهران و دیگر شهرها از سوی بانک مرکزی مسدود شده است. متاسفانه دو هفته قبل این حساب‌ها به مدت ۲۴ ساعت باز شده و مجدد به همراه یک سری حساب‌های جدید مسدود شدند. گفته می‌شود تاکنون حدود ۴۰۰ حساب بانکی فعالان صنف طلا در سطح کشور مسدود شده است. مسدودیت این حساب‌های بانکی منجر به عدم انجام مبادلات رسمی در صنف طلا شده است و هیچ مسئولی در این زمینه پاسخگو نیست.

وی در ادامه اضافه کرد: ما در خصوص مسدود شدن حساب‌های بانکی برخی طلافروشان با ارگان‌های مختلف تماس داشتیم. طبق اعلام برخی بخش‌های مربوطه، علت مسدود شدن تعدادی از این حساب ها، مبالغ جابه‌جا شده در رابطه با صرافی‌ها است. به فرض هم که چنین اقدامی صورت گرفته که اقدامی سهوی بوده است، برخورد با چنین موضوعی به این شکل که بدون هماهنگی، حساب این فعالان صنفی مسدود شود، قطعا درست و منطقی نیست.

مسدودیت حساب بانکی طلافروشان بدون اخطار قبلی
بذرافشان در رابطه با مبالغ حساب‌های بانکی مسدود شده گفت: تاکنون حدود ۴۰۰ حساب بانکی به این صورت مسدود شده است، اما در واقع چند هزار نفر با عواقب این چالش درگیر هستند. حساب‌های بانکی مسدود شده حاوی مبالغی از حدود ۲ میلیارد تا ۵۰ میلیارد بوده است. صاحبان این حساب‌ها درحال‌حاضر قادر به رفع تعهدات خود نسبت به مبادلات انجام شده نیستند و با توجه به افزایش نسبی قیمت طلا و سکه طی ۲۰ روز گذشته، ضررهای مالی از ۵۰۰ میلیون تا ۴ میلیارد تومان را در این مدت متحمل شدند.

افزایش تنش و التهاب در بازار طلا
رئیس اتحادیه طلافروشان در رابطه با اقدامات و تلاش‌های انجام گرفته در جهت رفع این معضل بیان کرد: هفته گذشته طی جلسه‌ای که با وزیر اقتصاد داشتیم، مسائل و جزییات مربوط به مسدودیت حساب‌های بانکی را عنوان کردیم، اما تاکنون هیچ مسئولی نسبت به این قضیه واکنش نشان نداده است. به طور کلی شرایط فعلی برای صنف طلا مناسب نبوده و منجر به افزایش اعتراض فعالان صنعت طلا شده است. به این صورت که حتی در هفته گذشته شاهد درگیری‌های فیزیکی ایجاد شده در بازار طلا بوده‌ایم به این علت که مسدودی حساب‌های بانکی سبب شده است تا بسیاری از افراد قادر به انجام تعهدات مالی خود نبوده‌اند. همچنین در برخی موارد هم، تعدادی از طلافروشان، واحدهای صنفی خود را تعطیل کرده‌اند. برای جلوگیری از ادامه این تنش ها، مسئولان باید هرچه سریع تر نسبت به بازگشایی این حساب‌های بانکی اقدام کنند.

وی همچنین افزود: هیچ جایی از دنیا به این شکل نیست که بدون هماهنگی و اخطار با شخصی، حساب بانکی‌اش را مسدود کنند. مسئولان می‌بایست نسبت به فعالان صنعت طلا، رفتاری عادلانه تر داشته باشند، اما متاسفانه این صنعت هر روز با مسئله و چالشی جدید مانند، سامانه جامع تجارت، سامانه مودیان، بحث ثبت سرمایه و اکنون مسدودیت حساب‌های بانکی رو به رو است. درحال‌حاضر اعتراض فعالان صنف طلا نسبت به مسدود شدن حساب‌های بانکی به حق است، زیرا در چارچوب قوانین، به تکالیف مالیاتی‌شان عمل کرده و تخلفی در این زمینه صورت نگرفته است، اما با این حال هیچ مسئولی پاسخگو نبوده و اقدامی در جهت رفع این چالش از طرف نهادهای مربوطه انجام نمی‌شود. هر روزی که می‌گذرد، ضرر مالی بیشتری به این افراد وارد می‌شود، به علاوه اعتبار صنفیشان هم زیر سوال می‌رود، به این علت که قادر به انجام تعهدات مالی خود نیستند.

حربه مسئولان برای عدم پاسخگویی
نادر بذرافشان در مورد پیگیری‌های اتحادیه برای رفع این چالش گفت: ما به عنوان بخش اتحادیه طلا طی تماس‌های تلفنی و نامه نگاری با بانک مرکزی، اتاق اصناف ایران، اتاق اصناف تهران، ارگان‌های مختلف و بسیج اصناف در رابطه با رفع مسدودیت حساب‌های بانکی فعالان صنف طلا پیگیری کرده ایم، اما تاکنون پاسخی روشن و واضح نداده‌اند. در صورتی که وقتی بازار بسته می‌شود، مسئولان به سرعت با ما تماس می‌گیرند. اگر تعطیلی بازار تاثیرگذار است، چرا مسئولان نسبت به رفع مشکل ایجاد شده، در همان زمان اقدامی انجام نمی‌دهند؟ چرا زمانی به مسئله ورود می‌کنند که بازار واکنش شدیدتری نشان می‌دهد؟

بی عدالتی در حق فعالان صنفی
وی در دفاع از فعالان صنف طلا عنوان کرد: من به عنوان نماینده و رئیس اتحادیه طلافروشان، نظرم بر این است که مسدود کردن حساب‌های بانکی طلافروشان از لحاظ اصولی و شرایط اجتماعی درست نیست، زیرا فعالان صنفی، بازوان اقتصادی نظام و کشور هستند. این حق فعالان صنفی نیست که همیشه در تمامی بحران‌ها در کنار دولت بوده‌اند. اگر هم مشکل و مسئله‌ای در خصوص حساب بانکی این افراد وجود دارد، باید با اطلاع و بررسی تمامی جوانب به حل آن مشکل بپردازند. علت را هم عدم ثبت معاملات در سامانه جامع تجارت اعلام می‌کنند. این راه‌حل درستی نیست که برای اجرای قانون، به این شکل حساب بانکی این افراد مسدود شود.

قوانین دست و پا گیر صنف طلا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر در رابطه با چالش‌های ایجاد شده برای صنف طلا در نتیجه قوانین مالیاتی، توضیح داد: متاسفانه یک سری قوانین دست و پاگیر و سامانه‌های غیر کارشناسی شده وجود دارد، مانند قانون مالیات بر ارزش افزوده‌ای که در سال ۸۸ اجرا شد و ۱۲ سال به طول انجامید تا با جلسات متعدد کارشناسی در دولت و مجلس مشخص شد که نباید از اصل طلا، مالیات بر ارزش افزوده گرفته شود. تبعات این چنین قوانینی این بود که حدود ۳۰ درصد از واحدهای تولیدی صنعت طلا تعطیل شدند. اکنون هم سامانه جامع تجارت که با صنعت طلا هیچگونه همخوانی و سنخیتی ندارد، منجر به ایجاد آسیب به صنعت دیرینه طلا که می‌تواند در صادرات، ارزآوری و ایجاد اشتغال نقش پررنگی داشته باشد، خواهد شد.

مسیر اشتباه دولت در رفع چالش‌های صنعت طلا
بذرافشان در رابطه با چالش‌های صادرات طلا و همینطور قاچاق طلا نیز عنوان کرد: چرا کشور ترکیه که در همسایگی ایران است، طی دو سال گذشته باید ۷۰۰ تن صادرات طلا داشته باشد، اما سهم ما از صادرات ۸۷۵ کیلوگرم بوده است. چرا به جای فراهم کردن بستر پیشرفت در این حوزه، روز به روز موانع و مشکلات بیشتری را بر سر راه این صنعت قرار می‌دهند؟ یکی از بهانه‌های استفاده از سامانه جامع تجارت، جلوگیری از قاچاق طلا و شمش طلا است، البته درحال‌حاضر قاچاق طلا به حداقل رسیده است. مقوله قاچاق طلا به داخل و خارج کشور بستگی به قیمت جهانی طلا و همینطور قیمت طلا در داخل کشور در آن زمان دارد. سهم قاچاق در صنف طلا حدود ۳ تا ۵ درصد است. به اعتقاد من برای جلوگیری از قاچاق طلا، می‌بایست کنترل بیشتری بر مرزها باشد. برای کنترل چالش‌های موجود در صنعت طلا به جای افزایش فشار بر فعالان صنف طلا که در چارچوب قانون عمل می‌کنند، بهتر است تا نظارت بیشتری بر مسئله قاچاق طلا و رفع مشکلات از سرچشمه باشد.

شفافیت و رعایت اصول مالی لازمه اقتصاد هر کشور است، اما هر کدام از اصناف و صنایع در کشور نیازمند نوع خاصی از قوانین هستند به این معنا که نمی‌توان نسخه‌ای کلی برای ادامه امور مالی هر صنف پیچید. صنعت طلا هم قواعد و اصول خاص خود را دارد، بنابراین اجرای هر قانون جدیدی در این صنعت نیز نیازمند نگاه و عملکردی دقیق است. در غیر این صورت به زودی شاهد افزایش تنش‌ها در بازار طلا خواهیم بود که نتیجه‌ای جز ضربه به اقتصاد کشور ندارد.

 

 

 

منبع: تیتر کوتاه

نویسنده: اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا،جواهر،نقره و سکه تهران ۱۰۰۷ بازدید بدون دیدگاه

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

طراحی شده توسط: آریان دیتا